"60 jaar op en top tafeltennis"

Tijdens de feestavond stond voorzitter Peter Hanning aan de hand van een aantal mooie verhalen stil bij de historie van de club. Na een welkomstwoord zei hij onder meer het volgende:

"Vanavond gaan we vieren dat onze club afgelopen donderdag 60 jaar bestond. Morgen doen we dat met een plankentoernooi en een receptie. Vanavond doen we dat met een gezellig samen zijn in Sportkantine De Borgstee, dat alweer tien jaar onze thuishaven is. Herman en Adri, vanaf deze plaats wederom dank voor de gastvrijheid! Uiteraard hebben we straks muziek en is er alle gelegenheid om gezellig herinneringen op te halen.

Misschien krijgt u antwoord op de vraag: waarom noemen we Harm Koerts eigenlijk een zeikerd?
Waarom liepen jeugdspeelsters van Argus met de Groninger vlag bij de openingsceremonie van Wilhelsmhaven?
Waarom werd Jo van Dam vroeger een showmannetje genoemd door de jonge dames van weleer?
Hoe kwam het toch dat onze club met een brief aan Boris Jeltsin de voorpagina’s haalde van het Nieuwsblad van het Noorden.
En waarom haalde Jolanda Hut als niet spelende reserve de krant tijdens een Europacup-avontuur? Ik ga het allemaal niet vertellen.
Wel wil ik met u terug in de tijd. Aan de hand van een paar verhalen de mooie geschiedenis van onze club vertellen.
Of zoals Harm Koerts het altijd noemt: annekedotes...
 
1955 was een mooi jaar
Swiebertje werd voor het eerst uitgezonden
Het eerste boek van Nijntje werd verkocht
De eerste coca-cola blikjes kwamen op de markt
De eerste Albert Heijn
De allereerste file
De eerste draadloze afstandbediening
Disneyland opende de deuren
En last but not least
Tafeltennisvereniging Argus werd opgericht, op 23 april 1955
Voortgekomen uit Nut en Genoegen & Riposta.
 
Kortom: Jo van Dam en consorten waren in goed gezelschap
 
Op de website van onze club geeft Jo van Dam ons uitgebreid weer hoe de eerste jaren van de vereniging er uit zagen. Ik wil daar graag een aantal fragmenten uit noemen.
“Het tafeltennis in Harkstede is in feite gestart in de achterkamer van familie Wit, in het hoekpand tegenover het vroegere dorpshuis. Een hardboardplaat op de keukentafel en we waren de koning te rijk. De werkelijke doorbraak kwam na een demonstratie van de NTTB in Harkstede waaraan o.m. de toenmalige legendarische en inmiddels overleden Nederlandse kampioen Cor de Buy meewerkte. Du Buy werd speler van de eeuw. Die demonstratie deed ons beseffen dat we meer ruimte nodig hadden en dat er een toekomst open lag voor tafeltennis in Harkstede. En wat doe je als je geen ruimte hebt en geen geld om die te huren, terwijl de gevestigde orde het niet zo zag zitten? Hero Wit en Jo van Dam hebben op een bepaald moment in het weekeinde bezit genomen van het toneel van het Dorpshuis en waren wellicht de eerste naoorlogse krakers van een openbaar gebouw. Dat werd echter al snel op grond van goed gedrag met medewerking van de heer Wit sr. (penningmeester van het Dorpshuis) gelegaliseerd. Die grote mate van zelfstandigheid heeft de club altijd gekenmerkt en werd vanwege onze resultaten door iedereen gerespecteerd. Ook door de toenmalige conciërge de heer Willem Weender, die een grote vriend van ons werd en fervent meedeed aan onze spelletjes op de clubavonden. En zo accepteerde een volwassene de regels die de jeugd stelde. Dat is voor ons wellicht de grootste overwinning geweest die we ooit hebben behaald.”
60 jaar Argus, dat is dus zelfstandigheid, initiatief tonen, samenwerking zoeken en een club met meer dan alleen tafeltennis

Aan de historie van de club is ook De Roemte onlosmakelijk verbonden. De Roemte was een beetje van ons. Harm Koerts en ik hebben een gesprek gehad met mevrouw Ridderbos. We hebben het gehad over ijscovreters, over haar man Henk die het niets kon schelen of het nu druk was of niet. Hij genoot. Van Argus.  De van Voorwaarts aangeboden trommel werd optimaal benut. Hij stond achter zijn club. Niet voor niets prijkt dat beeld op de Henk Ridderbos Prijs. Het was geweldig om herinneringen op te halen met Koos Ridderbos, die hier vanavond vanwege ziekte helaas niet kan zijn. Ik wil haar graag nog even citeren: ,,Henk hield van dollen met zijn stamgasten. Maar soms was ie woest. Zo waren na een clubavond van Argus opeens alle zware asbakken verdwenen. Dan was Henk niet blij. De volgende dag kwam Harm Koerts met blozende wangen de asbakken terugbrengen.  De kwajongens van de club hadden de asbakken bij Harm in de sporttas gestopt. En hij had het niet eens gemerkt, haha. Hij heeft die zware tas mee naar huis gesleept. Ja, het bewijs dat het vaak gezellig was bij ons aan de bar. Ik zie Harm daar nog staan aan de bar met die asbakken. Henk kon daar enorm om lachen. En zo zijn er heel veel mooie verhalen uit die tijd. “ De blauwe klapdeuren, de TV boven in de hoek, de stamtafel met het zware pluchen tafelkleed en de bekerkasten aan de muur. De Roemte is een geweldige periode geweest!
60 jaar Argus, dat is dus ook De Roemte, de gezelligheid en samen achter de club staan
 
Het hoogtepunt uit de historie is het landskampioenschap bij de heren. In 1994 waren we de beste van de Nederland. Argus voerde toen de naam van VSB Bank. De bank met de S. Die S stond niet alleen voor sparen, maar zeer zeker ook voor strijd en supporters. De strijd werd misschien wel het beste tot uiting gebracht in de wijze van het coachen van Jan Iwema. Kop d’r veur was een veelgehoorde kreet en dat ging vrijwel altijd vergezeld met een gebalde vuist. Het kampioensteam ging bij uitwedstrijden altijd over Almelo om Gert Kobes naar huis terug te brengen: een biefstukje, satesaus en opgebakken aardappelen was een niet onbelangrijke bijkomstigheid. De kampioenswedstrijd tegen Bartok werd niet speciaal voorbereid. De wedstrijd werd met 6-3 gewonnen. Jan Tammenga maakte het beslissende punt. Het team sloeg deze keer het biefstukje over en reisde direct terug naar Harkstede met een bus vol knotsgekke supporters waar Henk Kok, verslaggever van Radio Noord, de heren stond op te wachten. Het werden late uurtjes.
En dan mag je Europa in. “Harkstede versus Parijs” is voor mij nog steeds een van de mooiste krantenkoppen. We vlogen naar Spanje, Frankrijk, België en ook zelfs werd Moskou bezocht. Via Wenen werd de wereldstad aangedaan. Kakkerlakken, vervoer met een busje met gaten in de bodem, misselijk worden van het eten, zieke spelers. Een vaag drankje, iets met Wodka en augurk, loste het wel op, want het eten kwam er snel weer uit. Jeroen Feringa en Wieger Schuur kunnen jullie er vanavond alles over vertellen.
60 jaar Argus, dat is ook: teamspirit, avontuur, supporters, strijd en kampioen worden
 
Zomaar drie verhalen die iets vertellen over onze club. Een mooie club mensen. Maar Argus is meer.
Zonder compleet te kunnen en willen zijn een aantal items:

 • Jeugd opleiden
 •  toernooien organiseren
 • eredivisie bij de dames en de heren
 • verlotingen en feestavonden
 • met Pasen naar Wilhelmshaven waar me ook met de jeugd internationaal aan de bak konden.
 • Argus is Harkstede en Hoogezand,
 • Onze club is ook VSB, De  Borgmeren, Varese, Tabak Bouwmaterialen, Messchendorp Pallets en HJ Music.
 • Argus heeft in al die jaren ook kunnen bouwen op een flinke groep kaderleden, de motoren van elke sportvereniging.
 • Argus is ook “het hoofd boven water houden” in moeilijke tijden die we hebben gekend. Bestuursleden van toen verdienen een grote pluim. Niet het bijltje er bij neergooien, maar juist een schepje er bovenop. T
 • Trainingskampen of trainingsstages.
 • Weekendjes weg
 • Open Noordelijke kampioenschappen. Groninger kampioenschappen in Hoogezand.
 • Argus is ook RTV Noord (of juist niet: jam tammenga liet immers eens verstel gaan na een wel heel gezellig kampioensfeestje hier in De Borgstee), t Bokkeblad, en het Dagblad van het Noorden

Argus is ook dromen over een eigen accommodatie. Willen we het kunstje van 1994 nog eens kunnen flikken, dan lijkt dat bittere noodzaak op welke manier dan ook. Onder de grote rivieren heeft bijna iedere zichzelf respecterende club een eigen clubgebouw. Een wethouder van de gemeente Slochteren zei ooit eens tegen mij: Voorzitter, wij staan schouder aan schouder met jullie. Die woorden bleken weinig waard. Misschien doelde hij op een wel heel opzichtige schouderduw, wat meer leek op een elleboog stoot. Deze week vroeg een ambtenaar mij nog naar wat voorinformatie i.v.m. het bezoek van de wethouder aan onze club. Ik zei gekscherend dat ik graag wat hoorde over de nieuwbouw. Dat was een onderwerp die hij juist adviseerde om niet aan te snijden… Meer informatie? Als u het Bokkeblad en andere regionale media hebt gevolgd, dan weet u waarom we vanavond bij elkaar zijn.

Ik wil zo samen met u het glas heffen op onze 60e verjaardag, maar niet zonder dit gezegd te hebben:
Tien jaar geleden zei ik al eens dat de historie van deze club een mooi voorbeeld is voor de toekomst van deze unieke club. Dat staat nog steeds recht overeind. De afgelopen jaren heeft de club het toneel van het hoogste niveau weliswaar verlaten, maar dat heeft het ambitieniveau van onze club nooit veranderd. Sterker nog: we geloven in ons eigen kunnen. Een fantastische groep vrijwilligers, trainers, kaderleden, bestuursleden en anderen zorgen voor een prima basis waarop we verder kunnen bouwen. Laten we vanaf nu – met elkaar – stapje voor stapje – verder bouwen aan onze club Argus. Daarmee geven we een mooi eerbetoon aan onze historie, dat wat mij betreft prima samengevat kan worden in “60 jaar op en top tafeltennis”!

Dank u!"

 

Nieuws: